Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Teken weer actief!

Vindt u het ook zo fijn dat de lente weer begonnen is? Heerlijk naar buiten en genieten van het (hopelijk) mooie weer. Met het begin van de lente, begint echter ook het tekenseizoen weer.

Het aantal teken in Nederland blijft stijgen, dus het is van groot belang dat u hier bij uzelf en uw huisdier alert op bent. Teken hechten zich aan de huid van bijvoorbeeld honden en katten en kunnen zo het huis in komen, waar ze een gezondheidsrisico vormen voor het hele gezin. Op www.tekenradar.nl kunt u de verwachte activiteit van teken in Nederland zien. Het is mogelijk om teken bij uw huisdier te bestrijden en zo ook de kans op ziekteoverdracht te beperken. Voor meer informatie over tekenbestrijding kunt u contact opnemen met onze kliniek. Wij helpen u graag! 

Uitleg teek

Teken zijn frequent voorkomende parasieten die meestal actief worden zodra de temperatuur begint te stijgen. De teek heeft drie parasitaire stadia: larve, nymfe en volwassen teek. De laatste is de enige die zich voedt. Het voeden doet hij door zijn snuit door de huid van de gastheer te steken en vervolgens bloed op te zuigen. Het speeksel wat de teek uitscheidt verdooft het wondje wat gemaakt wordt bij het steken en het speeksel zorgt er ook voor dat het bloed niet stolt. Tijdens het opzuigen van de bloedmaaltijd kan de teek, indien hij besmet is, de gastheer besmetten met een ziekte die de teek overbrengt. Afhankelijk van het land waar ons huisdier verblijft kan hij besmet worden met: ziekte van Lyme, Babesiosis, Ehrlichiosis en Annaplasmosis. In Nederland is ongeveer 30% van de teken besmet met ziekte van Lyme!

Dit betekent dat u uw huisdier goed zult moeten beschermen tegen teken als u uw huisdier voor een wandeling meeneemt door een bos- of struikgebied, dan wel als uw kat buiten los loopt. Het is niet zo dat alle middelen voor iedere diersoort gebruik kunnen worden, zo is Permethrin een uitstekend werkend middel bij honden, maar dodelijk voor katten.

Bij de keuze van behandeling is het belangrijk om er rekening mee te houden of er kinderen in huis zijn die veel met de hond of kat knuffelen, daar je dan een ander middel zult kiezen dan wanneer het huisdier weinig geaaid wordt. Er zijn middelen die zowel tegen de teek als tegen de vlo werken, in vele gevallen is dit erg wenselijk.

In de tabel hieronder staan de middelen zoals wij die op dit moment (april 2018) adviseren. Er is aan de tabel ook een kolom toegevoegd die aangeeft hoe sterk het middel "teek afstotend" werkt. Dit betekent dat de teek geen zin heeft om op de gastheer te blijven, maar zich er bijna gelijk weer af zal laten vallen.

Bestrijding teek

Mocht uw huisdier toch een teek krijgen, verwijder hem gelijk. Verdoof de teek niet maar verwijder hem m.b.v. deze "teken koevoet". Dit simpele apparaatje werkt beter dan een tekentang.

Merknaam

Tegen

Werking

Hond

Kat

Effitix, pipet

Vlo & teek & zandvlieg

afstotend effect en dodend

Ja

Nee

Bravecto

Vlo & teek

afstotend effect en dodend

Ja

Ja

Effipro, spray

Vlo & teek

afstotend effect en dodend

Ja

Ja

Vetra 3D

Vlo & teek &zandvlieg

afstotend effect en dodend

Ja

Nee

Scalibor, band

Teek

Afstotend effect en dodend

Ja

Nee