Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Weight Watchers

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren, ruim 50% van onze huisdieren is te zwaar. Net als bij mensen loopt een dier met overgewicht een groter risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals: suikerziekte, hartaandoeningen, huidklachten, ademhalingsmoeilijkheden en gewrichtsklachten.

- aandoeningen hond/weight_watchers.jpgDieren met overgewicht voelen zich bovendien vaak niet prettig, kunnen slechter tegen hitte en kunnen minder goed spelen en bewegen. Ook hebben ze minder weerstand tegen infecties en lopen ze meer risico tijdens operatie en narcose.

Om te controleren of uw huisdier overgewicht heeft, kunt u met de vlakke hand over de ribben strijken (het dier moet wel in staande positie zijn); als u de ribben niet of met moeite kunt voelen, dan is uw huisdier te zwaar.

Gewichtstoename ontstaat, doordat een dier meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt. Dit kan komen door te veel eten en te weinig beweging. Maar er zijn ook andere factoren die een belangrijke rol spelen zoals leeftijd, ras, castratie/sterilisatie en medische problemen.

De behandeling van overgewicht bestaat uit het verminderen van de energie-opname via de voeding. Wij adviseren een dieet met weinig calorieën, maar waar veel vezels in verwerkt zijn om het hongergevoel te beperken. Dit dieet bevat toevoegingen, die uw dier helpen om vet te verbranden en spieren te ontwikkelen tijdens gewichtverlies. Het is ook belangrijk om de lichaamsbeweging langzaam op te bouwen en bedelgedrag af te leren of te voorkomen, zodat het dier geen tussendoortjes meer krijgt.

Tijdens het afslankproces is het belangrijk om het overgewicht goed in de gaten te houden. Om de 2-3 weken kunt u uw dier geheel kosteloos bij ons komen wegen en eventuele problemen met ons bespreken. Samen proberen we het afvallen voor uw dier en voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

De mooiste beloning na het bereiken van het streefgewicht is een gezond en vrolijk dier!