Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Huidproblemen

Om gelijk maar met het grootste en vaak ook het ernstigste probleem te beginnen: de jeuk. Er is niets zo vervelend dan dat uw hond voortdurend jeuk heeft.

- aandoeningen hond/huidproblemen.jpg

De voornaamste oorzaken zijn:

  • parasieten
  • voedingsallergie
  • atopie

Bij parasitaire aandoeningen dienen we te denken aan:

  • vlooien
  • luizen
  • mijten: demodex, cheyletiella en sarcoptes

Het huidonderzoek is in eerste instantie gericht op het uitsluiten van deze parasitaire aandoeningen. De vlooien worden uitgesloten door op de huid te kijken naar vlooien of ontlasting van vlooien, daarnaast is het belangrijk om aan adequate vlooienbestrijding te doen en dit te blijven volhouden. Luizen zijn klein, maar kunnen soms met het blote oog worden waargenomen. De eitjes van luizen zijn te vinden aan de haren, deze zijn soms alleen onder de microscoop duidelijk waarneembaar. Door een goede behandeling van de luizen is de jeuk snel verdwenen. Mijten zijn zeer klein en niet met het blote oog waarneembaar, er zal een afkrabsel van de huid genomen worden. Afhankelijk van het type mijt is dit een oppervlakkig of een diep huidafkrabsel, het afkrabsel wordt onder de microscoop onderzocht. Soms kan het nodig zijn om dit onderzoek na enige tijd te herhalen. De mijten zijn namelijk niet altijd bij een eerste onderzoek te vinden. Gisten geven net als alle andere parasieten een irritatie van de opperhuid. Soms is het een primair probleem, zeer vaak is het een parasiet die is gaan groeien omdat de huid zijn normale beschermende structuur heeft verloren door een andere oorzaak. De gisten kunnen relatief eenvoudig worden aangetoond d.m.v. het kleuren van een afdrukpreparaat van de huid.

De voorgaande aandoeningen zijn door goed onderzoek te achterhalen, bij de volgende twee aandoeningen zullen we d.m.v. verder onderzoek de oorzaak van de aandoening moeten vinden, dit vraagt vaak veel inspanning van u als eigenaar. Enkel door de oorzaken één voor één uit te sluiten kunnen we achterhalen wat de verklaring voor de jeuk is. De volgorde van onderzoek is altijd eerst de voedingsallergie uitsluiten voordat er een allergietest wordt gedaan om de oorzaken van de atopie te achterhalen. Het woord voedingsallergie zegt het al: de hond is allergisch voor bepaalde voedingsbestanddelen. In de regel beginnen de klachten al beneden de leeftijd van 8 maanden. De hond kan jeuk hebben over het gehele lichaam en heeft puistjes op de buik, in de liezen en in de oksels. Soms bijten de honden aan de voeten en krabben ze aan de oren. In 50 % van de gevallen heeft de hond een wisselende vastheid van de ontlasting. De diagnose wordt vastgesteld door de hond gedurende 6-8 weken uitsluitend een voeding te geven waar de hond niet allergisch op kan reageren. Dit kan betekenen dat u zelf een voeding zult gaan koken, soms zullen we in overleg met u kiezen voor een hypoallergene voeding (b.v. Hills Ultra Z/D). Indien u in overleg kiest voor het zelf koken dan is het belangrijk dat we een zetmeelbron kiezen zoals witte rijst of witte macaroni en een eiwit waarmee uw huisdier nog niet in contact is geweest. Dit kan schapenhart zijn, geitenvlees of paardenvlees. De hoeveelheden worden met de dierenarts besproken. Het is zeer belangrijk dat in de periode dat uw hond de hypoallergene voeding krijgt hij geen koekjes, snoepjes, kluifjes of andere voedingsmiddelen krijgt! Wilt u uw hond belonen doe dat dan met een stukje van de voeding die u aan hem geeft gedurende de 6 tot 8 weken. Na deze periode van 6 tot 8 weken moet de jeuk zo goed als verdwenen zijn. Bij aanvang van het hypoallergene dieet zullen de puistjes worden behandeld met antibiotica en/of ontsmettende shampoo (Pyoderm®, Sebomild® , Malaseb® of Betadine-shampoo). Indien de voedingsallergie is aangetoond, gaat u samen met de dierenarts op zoek naar een passende voeding voor uw hond.

Atopie betekent dat stoffen (inhalatie- en/of contactallergenen, zoals o.a. katten-, honden-, konijnen- en mensenhuidstof, huisstofmijten, boompollen en graspollen) die door de hond worden ingeademd en met de huid in contact komen, via een allergische reactie in het lichaam jeuk kunnen veroorzaken aan de kop (over de grond schuren), oksels, buik en flanken. Verder kan de hond aan de poten bijten of likken. De jeuk wordt vaak ook gezien op de rug en aan de oren. De aanvangsleeftijd is meestal 6 maanden tot 3 jaar. Bij bepaalde rassen komt atopie erg vaak voor zoals o.a. bij de West Highland White Terriër, Duitse Herder, Bull Terriër, Engelse Bulldog, Golden Retriever, Labrador Retriever, Poedel en Draadharige Foxterriër. De diagnose wordt gesteld d.m.v. een allergietest. Hierbij kan er een keuze worden gemaakt uit twee testen, een bloedtest of een huidtest. Bij de huidtest worden extracten van de allergenen in de huid ingespoten en na 15 minuten kan de test worden afgelezen. Bij de bloedtest wordt bloed afgenomen en worden specifieke antistoffen (Ig-e’s) bepaald tegen de allergenen. Mocht de hond alle symptomen van atopie vertonen en een duidelijke positieve reactie op de allergietest vertonen, dan wordt in overleg besloten tot een passende behandeling. De behandeling kan bestaan uit het uitsluiten van de stoffen waarvoor de hond allergisch is of het bestrijden van de allergie met injecties van de extracten van de allergenen waarvoor de hond allergisch is (desensibilisatie). Mocht het niet lukken om de allergie tot rust rust te brengen d.m.v. desensibilisatie, dan is een andere oplossing het onderdrukken van de allergische reactie, dit kan met Prednison-tabletten of met Atopica®. Naast het onderdrukken van de allergische reactie is het belangrijk de ontstekingsreactie op de huid tot rust te brengen. Dit kan d.m.v. wassingen van Malaseb® en het geven van antibiotica. In zeer hardnekkige gevallen wordt vaak gekozen voor een continue combinatietherapie van antibiotica, ontstekingsremmer (Moderin®) en wassingen.

Er zijn ook honden die niet alleen een voedingsallergie hebben, maar daarnaast ook nog atopie hebben. Deze honden worden ingedeeld in de groep “food induced atopic dermatitis”. Kortom, de diagnostiek van jeuk vraagt soms zeer veel tijd en doorzettingsvermogen van u als eigenaar en van ons als dierenarts.

 

Download het gehele artikel