Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Blaasstenen bij de Engelse Bulldog

Er zijn een aantal verschillende blaasstenen die bij alle honden kunnen voorkomen, daarnaast zijn er blaasstenen die rasspecifiek zijn. Deze laatste groep blaasstenen komen bij een beperkt aantal rassen voor, in enkele gevallen maar bij een tot drie rassen.

Wat zijn blaasstenen?

Blaasstenen ontstaan doordat in de urine afvalstoffen worden afgegeven die met elkaar samenklonteren, waardoor er kristallen ontstaan. Deze kristallen klonteren vervolgens samen tot urinewegstenen. De afgifte van afvalstoffen kan een aangeboren of verkregen stofwisselingsstoornis zijn. Daarnaast wordt bij infectie de kans op kristalvorming vergroot.

blaassteen bij hondDe meeste stenen die gevormd worden zullen we aantreffen in de blaas, maar ze kunnen ook ontstaan in de nier (nierstenen). De stenen die in de nier gevormd worden zullen, indien ze groot zijn, de nier niet meer kunnen verlaten en geven irritatie aan het nierbekken. Indien de stenen in de nier nog erg klein zijn gaan ze via de afvoerende buis vanaf de nier naar de blaas (ureter) en zal de steen uiteindelijk in de blaas aankomen of in de afvoerende buis blijven “hangen”. Indien het steentje of de steentjes blijven hangen in de ureter geeft dit pijn en koorts, Dit laatste is ook bij de mens bekend als een niersteenaanval.

De meeste stenen zullen echter in de blaas gevormd worden en kunnen zowel bij reuen als teven een probleem vormen.penis reu Bij de reu is de kans op problemen echter groter, omdat  bij de reu de plasbuis langer is dan bij de teef en de reu een penis heeft met daarin een penisbotje wat een beperkte diameter heeft. Dus teven kunnen kleine blaasstenen uitplassen, terwijl de kleine blaasstenen bij de reu vast kunnen lopen in de plasbuis.

Voorkomen?

Urinewegstenen kunnen een groot probleem zijn voor de hond. We dienen dan ook proberen te voorkomen dat er pups geboren worden die lijder zijn van een genetisch defect waardoor urinewegstenen sneller kunnen ontstaan. Gelukkig is er al een DNA-test voor de uraatsteen. Laten we hopen dat er voor de cysteïnesteen ook snel een DNA-test ter beschikking komt.

Hieronder kunt u een uitgebreid artikel over blaasstenen bij de Engelse Bulldog downloaden.

Download hier