Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen t.g.v. het “kortsnuiten-syndroom”

- bulldoggen/ademhaling.jpgDoor de jaren heen is steeds meer bekend geworden over wat het syndroom precies inhoudt. Er is geen sprake van ademhalingsproblemen bij brachycefale (kortsnuitige) honden, als er “normaal” wordt gesnurkt, maar vooral als er bij geringe inspanning extra ademgeluiden ontstaan. Dit heeft vaak te maken met het brachycefale syndroom. Bij inspectie van de luchtwegen d.m.v. scopie wordt onder narcose de oorzaak van de ademhalingsklachten in beeld gebracht.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat het verstandig is om op jonge leeftijd de hond van de ademhalingsbelemmeringen te verlossen, omdat er dan nog weinig blijvende schade is aangericht. Het is beter om ze op een leeftijd van een half jaar tot een jaar te behandelen dan te wachten tot ze vier jaar zijn.

 

download het gehele artikel

 

Hieronder een video van een hond met een veel te lang en zacht verhemelte wat de ademhaling van deze hond sterk belemmert. Bij de inademing zuigt de hond het verhemelte naar binnen. Daarnaast heeft de hond ook een afwijkende luchtpijp.

Niet alleen het verhemelte of de luchtpijp kan problemen veroorzaken bij de ademhaling ook het strottehoofd is soms verantwoordelijk voor de problemen. Klik hier om de video van larynxcollaps te bekijken.