Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

Keizersnede

Indien een normale bevalling bij de hond niet mogelijk is of de bevalling niet zijn normale verloop heeft, is het noodzakelijk om in te grijpen. De manier om dit te doen is door een keizersnede te laten plaatsvinden.

- fertiliteit/keizersnee.jpgHet is zeer belangrijk om bij de keizersnede de teef en de pups zo min mogelijk te belasten met narcosemiddelen. Dit is dan ook de reden dat wij van mening zijn dat de beste manier om een keizersnede uit te voeren is door deze onder plaatselijke verdoving te laten geschieden. Meestal krijgt de teef een tranquillizer zodat ze zich op haar rug laat neer leggen. De eigenaar blijft altijd bij het hoofd van de hond zitten om deze gerust te stellen. Afhankelijk van de conditie van de teef kan het nodig zijn een infuus aan te leggen of extra zuurstof toe te dienen.

De teef wordt op haar rug gelegd op de operatietafel en de eigenaar neemt plaats aan het hoofdeinde. Na geschoren, gewassen en gedesinfecteerd te zijn wordt de buik van de teef plaatselijk verdoofd. Hierna wordt de buik geopend. De baarmoeder wordt voor een klein gedeelte buiten de buik gehaald. Stuk voor stuk worden de pups eruit gehaald en de navelstreng afgescheurd. Zowel de baarmoeder als de buik worden met oplosbaar hechtmateriaal gesloten.

 

Download hier het gehele artikel