Dierenkliniek Sleeuwijk
Loevestein 2
4254 EH Sleeuwijk
0183 - 30 17 08

Spoed

Voor spoedgevallen
7 dagen per week/24 uur per dag

0183 - 30 17 08

Menu

hoofdschudden

Een aandoening die frequent gezien wordt bij Bulldoggen en Boxers, maar deze aandoening komt ook voor bij andere rassen.

Het is vaak schrikken als je hond plotseling in rust met zijn hoofd zit te schudden. Vaak starten de eerste "aanvallen" met het schudden van het hoofd gedurende korte tijd, dit meestal in rust. De meeste honden waarbij de aanvallen starten bevinden zich in de leeftijdsgroep van 6 maanden tot 3 jaar. De duur van de "aanvallen" is vaak kort en treedt meestal op in rust. Roep je de hond of trekt iets anders zijn aandacht dan stopt het schudden met het hoofd. Vaak verergeren de "aanvallen" de eerste tijd, om vervolgens weer in frequentie en duur te verminderen.

Natuurlijk dient uitgesloten te worden dat er geen andere aandoeningen spelen en we adviseren altijd een filmopname van de "aanval" te maken zodat we kunnen beoordelen of er inderdaad sprake is van "Ïdiopathic Head Tremor Syndrome".

Er is geen behandeling bekend, daar ook de oorzaak van de aandoening niet bekend is. Anti-epileptica geven geen verbetering.

Onderstaande video opname geeft een duidelijk beeld van de aandoening.